Raukar, saffranspannkaka och strandskator!

Eftersom makens son och barnbarn numera bor i Visby så styrde vi husbilen mot färjan i 20190529_102239 1Nynäshamn för överfart till öjn! Det blev med den senaste av Destination Gotlands färjor och visst var den fräsch, men inte särskilt annorlunda än de andra färjorna! Att komma till Gotland 20190530_13552320190529_224905 1och Visby är som att komma till ett ställe utomlands – det är så speciellt och nästan exotiskt med dessa gamla hus och kyrkor och inte minst ringmuren. Vi hade dessutom otrolig tur med vädret och så många och stora syrénbuskar har vi nog aldrig sett! Otroligt vackert.

På kvällen blev det japansk mat hemma hos Joakim och Lian och en härlig och trevlig pratkväll. På morgonen dagen därpå var det många fåglar utanför husbilen och en sort som vi aldrig sett förut och efter en del google-sökande insåg vi att det var strandskator!

Nästa dag startade med en resa norrut till Valleviken där lunch var bokad på Sjökrogen. Mycket, mycket trevligt och god mat.  Ett ”stopp” vid Lergraven för att beskåda rauken Lergravsporten. Märkliga stenformationer!  En gotländsk gärdsgård sen inte lika dan ut som de vi har i Dalarna men fyller väl sin funktion ändå! En fin ”guidad” resa genom Slite med mycket information (allt av Joakim) och det är alltid lika trevligt att få veta lite mera om de orter man passerar. 20190531_141942Kvällen tillbringade vi i husbilen med medhavd mat och såg en fantastisk solnedgång . Vi har hittat ett toppenställe för husbilen strax utanför ringmuren och nere vid havet.

20190531_145309 1sta dag åkte vi mot Fårö. Efter två timmar i bilkö kom vi så ombord på färjan över från Fårösund till Fårö och kunde äntligen få besöka Ingmar Bergmans ställe och museum. Så fint att så mycket är bevarat av vad han gjort så att eftervärlden får ta del av det. En fikapaus på museet med – förstås – gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde! Mums så gott!

Sista kvällen med gänget! Nu var det en otroligt vacker försommarkväll och det blev en god middag med Joakim och Marie då vi faktiskt satt utomhus. 20190531_180242 1Överallt i Visby var det fullt av folk på uteserveringar och det kändes verkligen som om vi var utomlands och inte i Sverige.

Tidigt uppe nästa morgon för att åka med 07.15-färjan tillbaka till fastlandet. Strax efter Nynäshamn började det regna och så gjorde det tills vi kom hem till Styrsjöbo och resten av kvällen också! Temperaturen sjönk ju förstås också så då framstod vår korta resa till Gotland i ännu mera exotiskt ljus!

1 tanke kring ”Raukar, saffranspannkaka och strandskator!

  1. Birgitta Hallstensson Franzen

    Stort tack för den trevliga och levande berättelsen från ditt och Per Arnes besök på Gotland. Så livfullt beskrivet att jag tänkte , nä nu blir det att ta en tur på ön någon gång under närmaste halvåret och inte skjuta upp det längre. Underbar ö som har så mycket att bjuda på. Alltid lika roligt läsa om era reseminnen.Kram o tack från ett varmt Spanien dit vi kom i går. ☀️🌴⛱

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *