Moskébesök

20181202_125501 20181202_125550 20181202_104004 20181202_105255 20181202_102551 20181202_110856 20181202_115335Tidig avresa mot Abu Dhabi! Det är UAEs nationaldag idag så det är mycket trafik. Vi ska idag bl a besöka Sheik Zaedmoskén som är en av världens största moskeer (naturligtvis!!). Gruppens kvinnor hade behövt veta dresskoden innan vi åkte hemifrån men den informationen fick vi aldrig. Nu blev det ett hopplock av vad alla har med sig så vi kommer nog att se ut som ett smurfgäng på utflykt. Själv köpte jag en vit sidensjal på marknaden . Dresskoden är som så att det är långbyxor – ej tajta – eller lång kjol och då ska det vara långt ända ner till fötterna. Upptill långärmat och ej genomskinligt eller glittrigt. Vitt får inte bäras, bara som sjal. Så för min del blev det blommiga långbyxor och det enda riktigt långärmade jag hade med var en tunn svart täckjacka.

Kommer ihåg första gången jag besökte en moské – det var världens äldsta(!!!) i Damaskus i Syrien under slutet av 70-talet (översta bilderna). Vi var två medföljande till våra män som arbetade i ett projekt där och det ordnades lite program för oss bl a ett besök i Umayyadmoskén. Om man är lång och ska ta på sig   den kvinnliga svarta besöksdressen med liten kapuschong blir det svårigheter. Att visa benen var inte bra och den här dressen slutade på halva smalbenet på oss båda. Jag hade dessutom en dåtida modern frisyr – helpermanentat långt hår som verkligen var en stor volm! Hur få in den i den lilla kapuschongen! Ja vi skrattade så vi vek oss när vi höll på i ett förrum för att göra den arabiske vakten nöjd! Vi blev insläppta till slut och det var fantastiskt att få gå omkring på jättemattor (utan skor förstås) och se detta urgamla monument över islam. Vår guide sa att Johannes Döparen var begravd här – vet inte sanningshalten i detta.

Tänkte på detta när vi innan vi fick kliva av bussen framme vid moskén i Abu Dhabi skulle klä på oss våra medhavda kläder. Mycket riktigt – vi ser ut som ett konstigt gäng kvinnor som är på driven!! Kvinnorna fick gå in i en egen ingång och männen i en egen. Säkerhetskontroll och sen var det skoavtagning. Mycket, mycket folk så det gäller att komma ihåg att mina och makens skor står på hylla 34 annars blir det barfota tillbaka till hotellet! Vilken moské! Så otroligt vacker med vit marmor och guld överallt. Intarsia av blommor i färgad marmor överallt. Den här moskén hade shejk Zayed bekostat ur egen ficka – kanske inte så svårt med den förmögenheten!

Lunch vid Ferraricentret med en stor arabisk buffé. Stannat till vid shejkens palats och sen var det dags att åter köra hem mot Dubai. Motorvägarna är numera 6-7 filiga och det är lite skillnad mot när vi var här då det varnades för kameler längs vägen mellan Dubai och Abu Dhabi. Kamelkaravaner var vanliga längs vägen också!

Middag intogs på hotellet för ikväll var vi trötta och lite möra! En god natts sömn i de sköna sängarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *