Hipphipphurra!!

20181201_10235120181201_10220620181201_12175520181201_13515220181201_19511420181201_21323320181201_195209Fredag – det är söndag i arabvärlden! Så lite sovmorgon, en god frukost som vanligt och sen åkte vi taxi till Kite Beach. Det visade sig att det gjorde nog hälften av vår grupp också! En lång underbar sandstrand och vi hyrde solstolar, parasoll och badlakan – dyrt!! 26 grader i vattnet och säkert lika i luften  – alltså hur skönt som helst!! Här njöt vi i fulla drag och badade i det sköna salta vattnet. Tog hotellshuttle hem, duschade av all sand och relaxade en stund innan det var dags för kvällsritualen med vin och whisky!

Till vår stora glädje bestämde vi oss för att äta på ”gamla” Sheraton Dubai Creek. Det var det hotell jag bodde på när jag kom till Dubai 1978 för första gången! Att återse det var ren nostalgi. Där finns bl a Dubais första rulltrappa och deras lobby är något utöver det vanliga för att inte tala om rummen som ligger i ett torn mitt i byggnaden. Jag hade aldrig upplevt någon liknande lyx!  Där var inte många förändringar så det var verkligen roligt att återse. Tyvärr lite folk i restaurangen, men god mat och underbar utsikt över nattliga Dubai med Creeken precis utanför.

En god natts sömn innan det var den stora, stora dagen! Makens födelsedag och det är ju därför vi är här – för att fira honom!! Vi ska enligt vårt program besöka det mera moderna Dubai idag, men innan bussen avgår så har jag en sak som måste göras. Jag har redan i matsalen talat med Svein – vår reseledare- om att innan bussen avgår vill jag få mikrofonen och tala om att Pea fyller 75 år! OK säger han och när vi är i bussen får jag mikrofonen , talar om orsaken och ber dem vara med mig i ett leve. Det blev ett rungande leve och sång för en mycket förvånad Pea!!

Först går färden ut till Dubai Marina – en helt nybyggd stadsdel och en konstgjord sjö. Vilka skyskrapor!! Verkar som om arkitekterna fått fria händer att bygga precis som de vill för det saknas inte fantasi i byggnationerna. Här ligger också en vriden skyskrapa – undrar vem som byggde först – Malmö med sin Turning Torso eller  detta jättehus?? En jättefin marina och en promenadcornich med mängder av restauranger. Här vill Pea äta sin födelsedagsmiddag säger han!! OK det är han som får bestämma så så får det bli!

I bussen berättade vår lokal guide Otto (från Sri Lanka och hette något betydligt ovanligare än Otto) att ca 90 % av de som bor i Dubai är utlänningar. De 10 % som är s k locals har allt gratis från myndigheterna . De får hus, läkarvård (även utomlands), tandläkeri, skolor, ingen skatt på någonting mm mm och de 90 % som ser till att samhället då fungerar måste vid 65 års ålder lämna landet och flytta tillbaka till det land de kom ifrån. Dubai har alltså inga som helst pensionärsproblem!! Att försöka ingifta sig och bli en locals går inte alls utan den man gifter sig med tappar då sina förmåner!!

Vi åker vidare till Souk al Bahar ett stort genuint arabiskt shoppingcenter. Sen ut till det berömda Palm Island. Här bor bara superrika människor – locals och utlänningar – bl a en svensk fotbollsspelare som kallas Chippen! Här ligger ett stort hotell (världens största???) Atlantis där ingen vanlig människa har råd att bo. Sen går färden förbi lyxhotellet Burj al Arab som ser ut som ett segel. Här får man inte komma in i foajen ens, men man kan boka en afternoonte för några tusen så kan man få se lyxen.

Dubai Mall var nästa hållpunkt och där fick vi göra ett besök i Burj Khalifa. Med expresshiss åkte vi på någon minut upp till 125:e våningen – drygt 450 meter upp. Ett glasgolv gjorde att man kunde titta rakt ner, men det ville man ju inte! Man fick inte hoppa eller springa på det golvet och det ville man ju inte heller!

Lunchen intogs sen i Dubai Mall och var av enklare slag eftersom vi ”sparade” oss till kvällens fördelsedagsmiddag.

Kvällens firande startade med Moet & Chandon och när vi var på väg ut från rummet möttes vi av en servitör som kom med en chokladtårta till Pea med gratulationer från hotellet! Den fick vi ställa in i kylskåpet till senare avsmakning.

Kvällen avslutades med en god middag på en libanesisk restaurang i Dubai Marina. Eftersom de flesta restauranger i Dubai inte serverar varken öl eller alkohol så blev det vatten till maten. En trevlig och minnesvärd kväll.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *